Jarní veselí

Jít do:    

Je tu čas čerstvých bylin, detoxikace i odlehčeného jídelníčku. Připravili jsme pro vás menu, jež splní i ty nejnáročnější požadavky. Dobré chutnání!

 

 


 

Zeleninová koprovka s fazolovými lusky a ztraceným vejcem

Zvýhodněné předplatnéPřísady na 4–5 porcí:

500 ml zeleninového vývaru nebo 1 zeleninový bio bujón rozmíchaný v horké vodě

250 ml šlehačky nebo ovesné smetany

200 g očištěné petržele

200 g očištěné cibule

40 g másla nebo přepuštěného másla ghí

2 plné hrsti kopru

1–2 lžičky umeoctu nebo citrónové šťávy

Příprava:

Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky rozkrájenou petržel a za stálého míchání restujeme asi 7 minut. Přidáme vývar a vaříme do změknutí petržele, přibližně 10–15 minut. Následně rozmixujeme, přidáme nakrájený kopr a vlijeme smetanu. Množství zvolíme podle chuti a požadované hustoty. Dochutíme umeoctem nebo citrónem a případně trochou cukru a soli dle vlastní chuti. Podáváme se zelenými fazolkami povařenými zhruba 8 minut v osolené vodě a se ztraceným vejcem. To připravíme tak, že do menšího kastrolu dáme vařit osolenou a trochu okyselenou vodu. Vejce vyklepneme opatrně do mističky, a když voda vře (na mírném plameni, aby nebyly velké bubliny), lžící v ní uděláme silný vír. Doprostřed víru vyklopíme vajíčko z mističky a necháme 2 minuty povařit.

 

Mrkvové rohlíčky s mákem

Přísady na 64 rohlíčků:

Těsto

500 g polohrubé mouky

250 g najemno nakrájené mrkve

200 g másla

1 prášek do pečiva

1 vejce

špetka soli

Maková náplň

250 g mletého máku

250 ml horké vody

2 lžíce medu

1 nastrouhané jablko

skořice

špetka soli

Příprava:

Nejprve si připravíme si makovou náplň: Do umletého máku zamícháme jemně nastrouhané jablko, vlijeme horkou vodou a med, ochutíme skořicí a špetkou soli. Dále připravíme těsto: Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme změklé máslo a vejce. Spojíme ingredience dohromady a přidáme jemně nastrouhanou mrkev. Vypracujeme těsto, se kterým můžeme hned pracovat – nejdříve ho překrájíme na čtyři díly, poté každý díl rozválíme do kruhu. Rádlem rozdělíme kruh nejprve na čtvrtiny a každou čtvrtinu opět na čtyři trojúhelníkové výseky. Na horní část každého výseku klademe lžičkou makovou náplň a zamotáme směrem ke středu kruhu. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.

 

„Matcha“ bylinkové máslo s francouzskou bagetkou

Přísady:

Matcha bylinkové máslo

200 g másla

1 sáček matcha čaje

1 stroužek česneku

½ červené chilli papričky

plná miska bylinek: petržel, pažitka, oregano, saturejka (nebo dle možností a vaší chuti)

sůl dle chuti

Francouzská bageta 2 ks

200 g celozrnné mouky

200 g polohrubé mouky

250 ml mléka

1/3 kostky droždí

¾ lžíce medu

¾ lžičky soli

¾ lžičky cukru

Příprava:

Máslo necháme stát několik hodin při pokojové teplotě. Když je změklé, přimícháme k němu matcha čaj, jemně pokrájenou chilli papričku, omyté, osušené a posekané bylinky, prolisovaný česnek a sůl.

(...)